Hur agil är du?

 

I torsdags bytte vi månad igen. September står det i kalendern. Det fick mig att tänka över min vardag i ett Scrumperspektiv. Jag vill mena att vår vardag är betydligt mer agil än man först kan tro.

Tänk dig nyårsafton. Javisst det är tag kvar dit men vad brukar du göra då. Jag brukar åtminstone ägna en liten stund åt att tänka på vad jag åstadkommit under året. Men även lite övergripande på vad som händer nästa år.Vi tar ett exempel.

 Mamma fyller år i februari, kompisen ska bli pappa i juli, och semester i USA i september. Helt naturligt väljer jag att fokusera på mammas födelsedag eftersom det är det viktigaste just nu. Samma är det i systemutveckling. Prioritering av aktiviteter ska göras utifrån det som är viktigast i nuläget.

Eftersom min mamma inte fyller år förrän i slutet av februari känner jag ändå inte att jag behöver stressa med mitt paket inköp i januari. Under januari får jag inbjudan till fest i mars, tandläkaren bokas in i februari och jag anmäler mig dessutom till en löpartävling i september. Händelserna noteras i kalendern, som liknas vid min egna Product backlog.

Den första februari vänder jag blad på kalendern. En snabb överblick av kalendern prickar in månadens aktiviteter. Mammas födelsedag och tandläkartiden. Jag gör en snabb planering i huvudet över aktiviteterna. Kontrollerar så tiden till tandläkaren är noterad i min arbetskalender så jag inte missar den. Jag har nu gjort min det som kallas Releaseplan i Scrum. Jag har på ett övergripande sätt tagit reda på de viktiga aktiviteterna i denna månad.

Tänk dig nu framåt ett par dagar. Det är idag (måndag den 5 september). Jag kommer till jobbet, slår på datorn och öppnar outlook. Det första jag gör är att kolla kalendern. Just det. Tandläkaren på Torsdag klockan 10:00. Och en från 9:30-11:00. Nu måste jag dels meddela en kollega att jag inte kan komma till mötet på torsdag och dels måste jag se till att ha bilen till jobbet på torsdag eftersom Tandläkaren är på andra sidan stan. Jag måste nog även försöka gå lite tidigare från projektmötet som slutar 9:20. Jag har nu skapat 4 aktiviteter som måste genomföras innan tandläkarbesöket kan betraktas som klart.

  • Avboka möte
  • Meddela att jag behöver gå tidigare
  • Kolla om jag kan ta bilen på torsdag
  • Genomföra det faktiska besöket

Jag har med Scrum-ord tagit ett krav (User Story) och brutit ner det i aktiviteter som krävs för att kravet ska betraktas som klart.

Eftersom mammas födelsedag ligger först tre veckor bort avvaktar jag med hennes present till kommande veckor.

Torsdagen kommer. Jag öppnar mailboxen och kollar återigen kalendern om jag på måndagen gjorde en veckoöversikt kollar jag nu mer specifikt på torsdagen. Jag noterar min tandläkartid, men också ett möte på eftermiddagen. Kollar mailboxen och ser att en kollega vill ha hjälp. Däremot inget svar på min fråga jag skickade till en annan kollega.  Jag mailar min första kollega och säger att jag återkommer till henne efter lunch. Jag upplever att min dator går segt och skickar därför ett mail till IT-supporten som upptäcker ett fel efter nattens uppdatering.

Jag har nu haft mitt dagliga möte med mig själv. Jag har planerat vad jag ska göra under dagen, uppdaterat mig om gårdagen och angripit de problem jag har?

Dagen löper på helt utan bekymmer.

Till slut är det fredag eftermiddag. Jag lägger lite extra tid på att sortera upp i mailboxen, lägger papper till rätta. Kollar kalendern och inser att allt du skulle göra vad gjort. Det blev lite stressigt tillbaka till jobbet efter tandläkaren, men det löste sig till slut.  Jag stämplar ut och går hem. På måndag är det ny vecka.

Jag har där gjort din Sprint Review med mig själv och även hunnit med lite retrospektiv.

Hur agil är du?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s