Följer du Rugby-Vm?

Just nu pågår VM i Rugby. Jag fick på det häromdagen och satt och tittade på Nya Zeeland mot Argentina. Rugby är ingen sport som brukar få så mycket TV-tid så jag tänkte att jag skulle ge det en chans. Nu undrar du som läser kanske om jag ska debattera om TV-tider för rugby? Du kan vara lugn det ska jag inte.

Det är nämligen så att Scrum har sitt ursprung i just Rugby. 1986 presenterades artikeln “The new new product developement game” av de japanska forskarna Takeuchi och Nonaka. Forskarna hade kommit fram till att flexibilitet i produktion var en faktor som var minst lika viktig som hög kvalitet och låg kostnad vid produktutveckling.

Författarna presenterade i artikeln ”The rugby approach”, som innebär att initialt skapa en helhetssyn och därefter ”spela bollen” mellan sig för att nå resultat. Författarna pekade även på sex karaktärsdrag för den ”nya nya” produktutvecklingen.

1.       Inbyggd instabilitet

2.       Självorganiserade projektgrupper

3.       Överlappande projektfaser

4.       Multipelt lärande

5.       Minimal kontroll

6.       Kunskapsutbyte

Med dessa idéer i bakhuvudet skapade Ken Schwaber Scrum i mitten av 90-talet. Ordet Scrum översätts till klunga och är det ord som beskriver klungan som bildas när bollen sätts i spel inom rugbyn. Namnet är tänkt att peka på de likheter som finns mellan sporten och modellen.

Tomas Gustavsson som pratade på Galaxen för ett par veckor sen nämner tre av desa likheter.

  1. Självstyre
  2. Tydligt mål
  3. Kollektvt ansvar

Jag har hittat en fjärde likhet (Finns säkert någon annan som vill göra anspråk på att vara först). För att komma framåt i rugby måste bollen kastas bakåt. Ett Scrum Team måste hela tiden se tillbaka på sin process för att göra den bättre och för att komma framåt i systemutvecklingsprocessen.  

Det här var en kort historielektion. Nu åter till nutiden och svaret på den stora frågan ni väntat på.

Hur gick det i rugbymatchen?

Vinst för Nya Zeeland med 33-10

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s