Därför ska vi inte bedriva systemutveckling i projektform…

Traditionens makt är stor. Varje gång vi behöver ett nytt IT-stöd ska det slås på stora trumman och initieras ett projekt som ska säkerställa att det blir rätt system och att det blir korrekt implementerat trots att vi gjort det flera gånger förut.

På dagens IT-avdelningar sitter en stor samling människor som är experter på att ta fram effektiva IT-stöd, men att få bedriva sin verksamhet i linjeformat det får man inte. Nej, det måste till ett projekt för att man ska få arbeta.

Projekt skiljer sig från linjearbete på flera punkter. Dels har ett projekt egen budget. Ett projekt har också en tydlig och avgränsad uppgift och ett antal personer knutet till sig.

Verksamhetsfolk knyts till IT-projekt för att lämna input och tycker ofta att det är kul att få vara med i ett projekt, men hur är det för IT-personer som näst intill ständigt arbetar i projektarbetsform. Ständig tidspress där du helst skulle levererat igår, problem med att få de resurser du vill ha och ständigt höga förväntningar på resultatet. I projekt finns det sällan toppar och dalar utan pressen att leverera hänger alltid över. 

Ett IT-projekt slutar egentligen när det börjar. Ett IT-projekt avslutas med att systemet driftsätts i skarp miljö. Det är egentligen då det hela börjar. I många organisationer har man förvaltningar av IT-system men dessa bedrivs också i projektliknande former. Varje år blir som ett projekt med en planering, avstämning längs vägen samt ett avslut.

Jag skulle vilja se ett nytt perspektiv på styrning av IT. Istället för att hela tiden tänka projekt när man pratar IT kan man istället utgå från ett mer livscykelinriktat. Arbete med IT är inte en ax till limpa-process utan ett arbete som utförs kontinuerligt.Istället för att börja småskaligt och undersöka möjliga lösningar startas ofta IT-projekt upp med full bemanning och blir snabbt ineffektiva vilket får konsekvenser vid slutet av projektet där alltför ofta exempelvis test prioriteras ner.

Jag är inte på något sätt kritisk till projekt som arbetsform. Jag är bara skeptisk till hur det ibland hanteras och hur förvånansvärt lätt det kan vara att starta projekt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s